Artiklar
Analysverktyget svarar på de behov som den kontinuerliga bedömningen samt ökande distansundervisningen ställer. Det är ett mångsidigt verktyg för såväl den studerande som för dig som lärare.
Artiklar
Vårens distansundervisningsperiod visade oss hur läromedlen måste gå att anpassa till olika ändamål. Samtidigt som skolorna stängde var vi på Otava fullt upptagna med att planera nya material för den inledande undervisningen. Vad lärde vi oss av våren? Hur syns lärdomarna i våra nya läromedel?
Artiklar
En stark läskunskap bär långt – den hjälper att förstå andra människor, andra kulturer och olikheter. Men hur ska man uppmuntra barn att läsa mitt i en jäktig vardag? Klassläraren, lärarutbildaren och läromedelsförfattaren Anu Löyttyniemi delar med sig av sina tips.
Artiklar
Kompetensen för välbefinnande är ett av den nya gymnasieläroplanens delområden inom mångsidig kompetens. Vi frågade författarna bakom våra GLP 2021-serier hur kompetensen för välbefinnande kommer att uppfyllas i gymnasieundervisningen i och med den nya läroplanen.
Artiklar
Hur ska målen för den kommunikativa kompetensen uppfyllas i gymnasieundervisningen i praktiken när GLP 2021 träder i kraft? Vi har frågat våra läromedelsförfattare.
Tips för undervisningen
Materialen i serien Expedition, omgivningslära för årskurs 1–6, innehåller rikligt med uppgifter och idéer som lockar till att ordna undervisning utomhus. Här har vi sammanställt tips från olika Expedition-böcker.
Artiklar
Varför är läsning så bra? Hur kan jag, som inte är en van läsare, lära mig att läsa? Och till vilken nytta? Läsambassadören Henrika Andersson beskriver i sin artikel fördelarna med läsning och hur man kan hitta en njutning i det.
Artiklar
Benita Lindström, lektor i tyska och franska i Katedralskolan i Åbo, ger sin syn på de korta språken i den nya läroplanen för gymnasiet som träder i kraft i augusti 2021.
Nyheter
Läromedel spelar en viktig roll när det gäller Finlands bildning och framgång. Syftet med Otavan Kirjasäätiös läromedelspris är att stöda och uppmuntra arbetet med att ta fram kvalitativa läromedel i Finland. Priset är ett erkännande för betydande prestationer inom läromedelsproduktionen och har delats ut årligen sedan år 2012. Prissumman är 15 000 euro.
Nyheter
Första priset gick till illustratören och spelgrafikern Emiel Inkeri Nikula från Helsingfors. Bland de bästa bidragen var nivån så hög att juryn bestämde sig för att dela ut två tredjepris.
Artiklar
Studentexamensprovet i kemi närmar sig. Mol-seriens författare Leena Turpeenoja ger dig fem tips på hur du skriver ett ba och precist svar.