Nyheter

Nästan 200 bidrag till Otavas illustrationstävling

Första priset gick till illustratören och spelgrafikern Emiel Inkeri Nikula från Helsingfors. Bland de bästa bidragen var nivån så hög att juryn bestämde sig för att dela ut två tredjepris.

Otava Oppimisen palvelut anordnade en illustrationstävling med syftet att hitta illustratörer till framtidens läromedel. Deltagarna ombads skicka in illustrationer med målgruppen barn i årskurs 1–6.

”Bidragen vi fick in hade glädjande stor variation i stil och teknik. Tävlingen visade att det görs mångsidiga och kvalitativa illustrationer i Finland. Dessutom var det fint att se att så många unga deltog i tävlingen. Det är roligt att illustrationsbranschen intresserar unga”, säger Otavas chefsgrafiker Mirella Mäkilä.

Tävlingen bestod av tre delmoment. Stil och metod var valfria, men deltagarna ombads beakta den medievärld som dagens barn lever i.

Tävlingens vinnare och juryns motiveringar

Första pris, 2 000 euro

Emiel Inkeri Nikula

”Emiels naturliga och skickliga illustrationer tog juryn med storm. Stilen i vinnarbidragen fungerar dessutom utmärkt som stöd för lärande. Handstilen är luftig, sympatisk och tydlig, samtidigt som det finns mycket att se och undersöka på bilderna. Barn och djur illustreras på ett charmigt och personligt sätt. Den stjärnbeklädda himlen är omsorgsfullt utarbetad. En fin helhet tog hem vinsten!”

Bekanta dig med Emiel Inkeri Nikulas verk

Andra pris, 1 000 euro

Minna Eriksson

”Finkänsliga, stämningsfulla och uttrycksfulla illustrationer. Karaktärerna visar både känslor och personlighet. Det digitala tecknandet är skickligt och ljus och skuggor har använts på ett snyggt sätt. Stilen innehåller också en lämplig dos fantasi.”

Bekanta dig med Minna Erikssons verk

Tredje pris, 500 euro

Linnea Vaikkola

”Utöver den talangfulla tecknarstilen vill juryn tacka för ett fantastiskt engagemang i uppgiften, vilket resulterat i en hel spelvärld med tillhörande karaktärer. Karaktärerna är lekfulla och illustratören har beaktat barnfigurernas ålder på ett fint sätt. Här finns en känsla för äventyr, fängslande figurer och tydliga kunskaper också i spellogik.”

Bekanta dig med Linnea Vaikkolas verk

Tredje pris, 500 euro

Juuso Laasonen

”Illustratören är mycket skicklig på att rita människor och på att avbilda fartfyllda situationer. Den valda kulturen förmedlas till tittaren via såväl detaljer som färgsättning och stämning. Skickligt tecknande också när det gäller arkitektur och miljö. Behärskar många olika illustrationsstilar på ett trovärdigt sätt.”

Bekanta dig med Juuso Laasonens verk

Hedersomnämnanden i Otavas illustrationstävling:

Veera Aro
”En sympatisk stil och en lockande varm stämning. Illustratörens personliga handlag syns tydligt fastän bilden är målad digitalt. Ett särskilt tack för kalsongbarnet!”

Tero Mattila
”En lyckad och rik miljöskildring. Situationen känns autentisk, och innehåller många roliga detaljer att undersöka.”

Emma Rautala
”Anvisningen främmande kultur har beaktats på ett fint sätt. En annorlunda, mjuk och okonstlad stämning. En spännande skuggbild!”

Sanna Kallio
”En tydlig och enhetlig infografisk stil. Färgsättningen är fräsch och rolig och kompositionen modern och insiktsfull.”

Nyyti Turunen
”Personliga och karaktärsfulla serieliknande figurer. Snygga och enhetliga linjer.”

Ilari Gröhn
”Illustrationerna uttrycker den efterfrågade andan på ett trovärdigt sätt. Figurerna är uttrycksfulla och skickligt tecknade.”

Essi Kulju
”En stämningsfull skildring av födelsedagsförberedelser i en mexikansk kulturmiljö. Fantastisk komposition och charmiga färger. Alla karaktärer har skickligt tecknade, naturliga positioner.”

Meri-Pauliina Sunden
”Användningen av färger och olika ytor för bilden lockande. En modern, collageaktig och avskalad stil. Underbar italiensk atmosfär!”

Suvi Saari
”Stilen är sprallig, lekfull och humoristisk, vilket också syns i färgsättningen. Fartfyllda bilder!”

Mikko Sinervo
”Snygg och skicklig stil med en fantasyaktig stämning. Stilen lämpar sig utmärkt för spelvärlden.”