Allmänt

Infinit matematik – matematik för elever på alla nivåer

Tydliga mål för lärandet, självbedömning och mångsidig differentiering är ledstjärnorna i Otava Utbildnings nya serie i matematik för årskurs 7–9, Infinit matematik.

Infinit matematik erbjuder eleverna utmaningar på flera olika nivåer. Serien har ett tydligt språk och många basuppgifter, vilket sänker tröskeln till matematiken. Parallellt finns mer krävande uppgifter som erbjuder fördjupning.

Serien innehåller tydliga mål för lärandet i varje kapitel. Målen i kombination med den återkommande delen Testa dina kunskaper hjälper eleven att bli medveten om sitt lärande och sina styrkor samt utveckla sina arbetssätt i matematiken.

En tilltalande bild av matematik

Anton Koskinen är lektor i matematik och kemi vid Tölö gymnasium och redaktör för den första läroboken i serien, Infinit 7 matematik. Han berömmer Infinit-serien för att den presenterar matematiken som ett spännande läroämne med mycket intressant att upptäcka. I Infinit läggs matematikinnehållet fram på ett tydligt sätt, vilket skapar en sporrande helhet för eleven.

– Infinit härleder matematiska formler genom bildserier, som bidrar till att eleven förstår varför vi räknar som vi gör i olika sammanhang, säger Anton Koskinen.

Infinit 7 matematik utgör ett stöd för elever, lärare och vårdnadshavare. Den svenska arbetsgruppen har strävat efter att göra en bok som verkligen riktar sig till och inkluderar alla elever, berättar Anton Koskinen.

– En lärobok som är lätt att läsa för alla, utan att tumma på det matematiska innehållet och de målformuleringar som finns i läroplanen.

Elevens perspektiv och behov har varit en central utgångpunkt för arbetsgruppen, säger Sofia Karlsson, matematiklärare vid Vasa övningsskola och sakgranskare för Infinit 7 matematik. Den svenska arbetsgruppen har varit måna om att både teori och uppgifter ska vara så tydliga som möjligt.

– Det finns många grundläggande uppgifter, men det finns också riktigt bra uppgifter som är mera utmanande.

Olika uppgiftsspår differentierar

Nina Aspegrén, lektor i matematik och kemi vid Sarlinska skolan i Pargas och en av översättarna i serien Infinit matematik, lyfter fram seriens omfattande urval av varierande uppgifter samt det mångsidiga digitala materialet för läraren.

Varje kapitel innehåller basuppgifter, varefter eleven väljer antingen ett enklare, mer repeterande spår eller ett svårare spår med snabbare progression. Extra fördjupande och funktionella uppgifter samt tankenötter gör det enkelt att variera undervisningen. Digitala element som appleter och visualiseringar stödjer lärandet ytterligare. Det digitala lärarmaterialet kopplar tydligt ihop innehållet med läroplanen, samt till bokens kapitel, vilket är lärarvänligt, bedömer Nina Aspegrén.

– Det finns väldigt bra extramaterial i lärarmaterialet. I synnerhet att det finns lösningar till samtliga uppgifter är suveränt.

En lärobok för alla elever

Infinit matematik består av tre årskursvisa läroböcker samt de två tematiska läroböckerna Procenträkning och Statistik och sannolikhet. Varje lärobok finns som tryckt bok och digibok. Böckerna och de digitala materialen ges ut i jämn takt och serien är komplett år 2026.

I Infinit får eleven verkligen arbeta med uppgifter som motsvarar den egna förmågan, bedömer Sofia Fröman, speciallärare vid Sarlinska skolan och översättare till Infinit 7 matematik. Tydlighet har varit målet för Sofia Fröman – och insikten att kunskap inte ska tas för givet.

– Jag har strävat efter begriplighet: att eleven ska förstå texten och exemplen i boken, och med hjälp av dem komma vidare i sitt eget lärande.