Nyheter

Kundtjänstens tips för en smidig start på läsåret

Våra tips på hur du använder Otavas Lärarrum och digitala material ger en smidig start på läsåret!

Är dina uppgifter uppdaterade?

Det lönar sig att kontrollera att dina uppgifter i Otavas Lärarrum stämmer. Via Otavas Lärarrum får du tillgång till både de digitala material som skolan köpt och de användarförmåner din skola har tillgång till. För att du ska få tillgång till allt det material som du har rätt till behöver dina uppgifter vara uppdaterade.

Kontrollera dina uppgifter genom att logga in i Otavas Lärarrum. Du ser dina uppgifter då du klickar på ditt namn längst ner till vänster. På sidan ’Allmänt’ i inställningarna kan du redigera ditt namn och din e-postadress, ditt lösenord samt ändra språket för användargränssnittet i Lärarrummet (svenska/finska/engelska).

Klicka på ’Skolor’ för att kontrollera att all information gällande dina skolor och roller stämmer. Om du har bytt skola kan du redigera dina uppgifter om skolan du arbetar i. Välj ’Lägg till skola’ i det övre högra hörnet, lägg till läroanstalten, välj rollen och spara.
Personen med adminrättigheter i skolan godkänner att du hör till skolan. Om du vill radera en skola från dina uppgifter välj ’Redigera’ och ’Radera’.

Ny lärare? Så här loggar du in i Otavas Lärarrum

Börja med att registrera dig på adressen lararrum.otava.fi. Fyll i dina uppgifter och klicka på Registera dig. Skolans administratör bekräftar sedan att du jobbar i skolan. Administratören kan till exempel vara skolans rektor eller skolsekreterare. Du får ett mail då din registrering är bekräftad. Om skolan lagt till dig på listan över lärare i Otavas Lärarrum innan du registrerar dig ska du själv bekräfta det via mailet som skickas till dig.

Instruktioner för hur du använder Otavas Lärarrum hittar du här >

Instruktioner för hur du delar licenser åt elever och studerande

Läs instruktionerna för hur du delar licenser åt elever i grundskolan här>

Läs instruktionerna för hur du delar licenser åt studerande i gymnasiet här>

Vi har arkiverat alla aktiva grupper i Lärarrummet den 31 juli 2023

  • Vi vill hjälpa dig att börja från rent bord vid skolstarten och har därför arkiverat alla aktiva grupper i Lärarrummet den 31 juli 2023. Du behöver inte återställa en grupp eftersom den studerande har tillgång till materialet så länge hen har en aktiv licens.
  • Du kan när som helst återställa en arkiverad grupp i Lärarrummet. Arkiveringen påverkar inte gruppens information.
  • Du ser inte arkiverade grupper i analysverktyget. Om du vill granska gruppens prestationer måste du först återställa gruppen.

Läs instruktionerna för hur du återställer en arkiverad grupp här.

Instruktioner för hur du tar i bruk digitala läromedel som följer GLP21

Läs instruktioner för hur du tar i bruk digitala läromedel som följer GLP21 här.

Frågor om digitala materialet?

Vi vill svara på dina frågor på bästa sätt. I början på läsåret kan det ibland vara rusning i kundtjänsten då många kontaktar oss samtidigt. Därför kan det löna sig att se efter om svaret på din fråga finns på adressen utbildning.otava.fi/instruktioner/.

Ibland är lösningen på ett digiproblem lätt att hitta. Töm cacheminnet, byt sökmotor. Men eftersom de digitala tjänsterna utvecklas hela tiden uppstår också nya frågor. Vår kundtjänst ger dig praktiska tips och hjälp. Vi hjälper dig vid problemsituationer så att du får koncentrera dig på undervisningen.

Otavas kundtjänst önskar dig ett smidigt läsår!

Kundtjänst betjänar vardagar kl. 8–16

Tel: 09 156 6800
kundtjanst@otava.fi