Tips för undervisningen

Så här använder du förnyade Otavas Lärarrum ─ se kundtjänstens tips

I förnyade Otavas Lärarrum hittar du allt digitalt material din skola har tillgång till. I den här artikeln har vi samlat tips på hur du använder förnyade Lärarrummet. Inloggningen och registreringen till Otavas Lärarrum fungerar lika som förut. Logga in med ditt användarnamn och lösenord på den bekanta adressen lararrum.otava.fi.

Är dina uppgifter uppdaterade?

Det lönar sig att kontrollera att dina uppgifter i Otavas Lärarrum stämmer. Du hittar dina uppgifter i nedre vänstra hörnet under Inställningar. Under fliken Allmänt kan du ändra ditt lösenord och redigera dina egna uppgifter och inställningar, så som språket på tjänsten. Under Skolor kan du ändra skolans uppgifter, din roll i skolan samt vilka läroämnen du undervisar.

Du kan också redigera din roll och ämnen du undervisar i Hem-menyn uppe till höger där det står Profil.

Hur hittar du digitala materialen du har tillgång till?

Välj Material i vänstra spalten. Sidan är indelad i Favoriter, Egna material, Skolans material och Bekanta dig med material.

Under Favoriter sparas de material från flikerna Egna material och Skolans material som du markerat som favoriter. Du markerar ett material som favorit genom att klicka på hjärtat.

Under Egna material ser du alla digitala material i de läroämnen du undervisar och som din skola har tillgång till.

Under Skolans material ser du alla digitala material som din skola har tillgång till.

Under Bekanta dig med material ser du digimaterial som din skola inte har tillgång till. Här kan du ta material i provanvändning i 30 dagar.

Under vyn Grupper kan du granska och skapa grupper

Sidan Grupper är indelad i Egna grupper och Skolans grupper. Klasserna och grupperna från gamla Otavas Lärarrum har flyttats över till den nya tjänsten.

Du skapar grupper och delar digitala material under fliken Grupper. Kontrollera först dina egna grupper och eleverna som hör till grupperna. Du kan radera elever som inte ska höra till gruppen. Genom att redigera gruppens namn kan du uppdatera informationen om vilken årskurs eleverna hör till.

Skapa en ny grupp genom att välja + Lägg till grupp.

  • Ge gruppen ett namn och välj materialet gruppen ska få tillgång till.
  • Välj sedan Spara.
  • En inbjudningskod skapas till gruppen. Eleverna går med i gruppen och får tillgång till digimaterialen genom att mata in inbjudningskoden i Elevens Värld.

Noggrannare instruktioner om hur du skapar grupper och delar elevlicenser hittar du här.

Hur får eleverna tillgång till digitala material?

Elevlicenser delas inte längre i Otavas Lärarrum. Eleverna får tillgång till digitala material genom att mata in inbjudningskoden, som läraren har skapat till gruppen, i Elevens Värld. Inbjudningskoden är den samma till alla elever i gruppen. Eleven loggar in som förut med sin nyckelkod i Elevens Värld. Efter det matar hen in inbjudningskoden hen fått av läraren i fältet Skriv in din inbjudningskod och klickar Gå med i gruppen.

Ny lärare? Så här registrerar du dig i Otavas Lärarrum

Registrera dig i Otavas Lärarrum på adressen lararrum.otava.fi. Fyll i dina uppgifter i formuläret och klicka Registrera dig. Skolans administratör godkänner att du undervisar i skolan. Administratörer är till exempel rektorn och skolsekreteraren. Du får ett e-postmeddelande då din registrering är godkänd. Om administratören har lagt in dina uppgifter i Otavas Lärarrum innan du registrerat dig, kan du själv godkänna din registrering via e-postmeddelandet du fått.

Noggrannare instruktioner om hur du använder förnyade Otavas Lärarrum hittar du här. 

Har du frågor om användningen av digimaterialen?

Vår kundtjänst hjälper dig gärna. I början av läsåret har vår kundtjänst tyvärr fullt upp och du kan också hitta svar på din fråga på sidan Instruktioner: oppimisenpalvelut.otava.fi/instruktioner/

Vi utvecklar våra digitala läromedel hela tiden och vår kundtjänst hjälper dig med att ta dem i bruk. Vi vill att du ska få fokusera på undervisningen i lugn och ro. Våra kontaktuppgifter hittar du här. 

Otavas kundtjänst betjänar vardagar kl. 8–16
Tfn. 09 156 6800
kundtjanst@otava.fi