Den populära serien Mol, kemi för gymnasiet, har förnyats inför den nya läroplanen. Serien strävar efter att öka ungdomarnas naturvetenskapliga allmänbildning och uppmuntra till kemistudier. Fokus i serien ligger på att undersöka och tillämpa olika fenomen inom kemin. De digitala materialen för läraren är mångsidigare och mer omfattande än tidigare. Mol förbereder effektivt för studentskrivningarna och ger den studerande goda färdigheter inför fortsatta studier.
Mol 1-2 (GLP21) har utkommit
Mol 3 (GLP21) har utkommit
Mol 4 (GLP21) har utkommit
Mol 5 (GLP21) har utkommit
Mol 6 (GLP21) har utkommit
Mol Repetition (GLP21) utkommer i juni 2024
Den förnyade serien Mol, kemi för gymnasiet, uppdateras för att passa den nya läroplanens målsättningar och innehåll, men bibehåller samtidigt sina bästa egenskaper. Den förnyade versionen har dessutom fått två nya syften – flexibilitet och differentiering.
Författare
Arto är universitetslektor på biomedicinska fakulteten på Åbo universitet. Han har verkat som ordförande Studentexamensnämndens kemigrupp samt som censor för provet i kemi. Han har också gett ut flera vetenskapliga publikationer. Till Artos intressen för framför allt enzymkatalys i organisk syntes.
Författare
Ove har över 30 års erfarenhet av att undervisa fysik, kemi och matematik i finländska och IB-gymnasier. Dessutom undervisar han i fysikens och kemins didaktik vid Åbo Akademi. Ove har varit med om att ta fram flera läromedelsserier i matematik och kemi.
Författare
Leena Turpeenoja verkar som censor i studentexamensnämnden. Hon har lång erfarenhet av att undervisa kemi i gymnasiet samt av att fortbilda lärare. Leena Turpeenoja är dessutom en erfaren läromedelsförfattare, som skrivit kemiböcker för Otava i 20 år.
Leena Turpeenoja har undervisat i kemi på yrkesskola, universitet och gymnasium. Innan Leena började jobba på Kuopion Lyseon lukio 1996 arbetade hon på Oulun Lyseon lukio, där hon startade kemiundervisningen på det internationella IB-gymnasiet. Hon har ordnat mängder av fortbildningar för kemilärare. Dessutom har hon verkat bland annat som LUMA-koordinator för Kuopio stad och utvecklat samarbetet mellan gymnasier och universitet. MAOL ry har valt henne till årets lärare. Leena är intresserad av laborativa och undersökande metoder inom kemin och av att utveckla mångsidiga bedömningsmetoder.
Leena Turpeenoja har undervisat i yrkesskola, universitet och gymnasium. Innan Leena började jobba på Kuopion Lyseon lukio 1996 arbetade hon på Oulun Lyseon lukio, där hon inledde kemiundervisningen i det internationella IB-gymnasiet. Leena är en erfaren läromedelsförfattare, har hållit flera vidareutbildningar för kemilärare och bland annat fungerat som Kuopios LUMA-koordinator. Leena är intresserad av laborativa och undersökande medoter inom kemin och av att utveckla mångsidiga bedömningsmetoder. Dessutom har hon deltagit i läroplansarbetet för kemi.
Översättare
Caroline Ingo är utbildad diplomingenjör från Aalto-universitet och bytte bana till ämneslärare år 2015. Nu jobbar hon som lektor i kemi och matematik vid Vasa övningsskolas gymnasium. Hennes specialintresse som anknyter till ämnet är kemi inom matlagning. Caroline Ingo har översatt Mol 1-2 (GLP21) och Mol 4 (GLP21).
Sakgranskare
Triin Gyllenberg jobbar som kemilärare i gymnasiet.
Översättare