Att upprätthålla arbetsro är en av de viktigaste utmaningarna i skolarbetet och samtidigt en viktig faktor för lärandets kvalitet. Lärare möter dock dagligen situationer där arbetsron i klassrummet störs. Undersökningar visar också att antalet avbrott har ökat under de senaste åren. Arbetsro eller brist på det behandlas ofta som en fråga om hur väl läraren leder arbetet, men det hänger samman med en bredare samhällsförändring. Väl utformade läromedel kan bidra till arbetsro i klassrummet och hjälpa lärare att fokusera på sin kärnverksamhet.
Arbetsrons betydelse för lärandet och lärarens välbefinnande
Lärande är målinriktad och kräver koncentration, vilket i sin tur kräver en lugn och trygg miljö. För eleven innebär en lugn arbetsmiljö att hen kan fördjupa sig i ämnet utan att bli störd. För läraren innebär arbetsro att kunna genomföra undervisningen på ett planerat och konsekvent sätt. Avbrott i undervisningen, oväsen i klassrummet och oväntade situationer har en negativ effekt på lärarens förmåga att bedriva undervisning av hög pedagogisk kvalitet.
En lugn arbetsmiljö påverkar också lärarens välbefinnande på arbetsplatsen. Ständiga avbrott och störningar kan vara utmattande och leda till ökad stress och försämrad känsla av kontroll över arbetet. Förändringar i lärarens arbetsuppgifter och lärmiljön samt ökade krav har gjort det ännu svårare att upprätthålla arbetsro.
Antal avbrott och dess effekt på inlärningsprocessen
Suvi Lehtomäki, doktor i pedagogik, har undersökt avbrott i lärares arbete och störningar i arbetsron. Enligt hennes forskning avbryts lärares arbete i genomsnitt varannan minut. Lehtomäki’s forskning visar att avbrott kan orsakas av till exempel att elever småpratar, pratar utan att det är deras taltur eller svarar utan att markera. Dessutom fann Lehtomäki att avbrott orsakas av elevers rastlöshet och olydnad. Även om de situationer som orsakar avbrott är av lindrig karaktär innebär varje enskild situation att läraren måste reagera på olika föränderliga situationer hela tiden.
Avbrott stör både läraren och eleverna. Läraren måste upprepade gånger ta uppmärksamheten från undervisningen och hantera situationen i klassrummet, vilket förkortar den tid som faktiskt kan ägnas åt undervisningen. Ur elevernas perspektiv kan avbrott försämra djupinlärningen och göra det svårare att återfå koncentrationen på uppgiften.
Genom att kombinera forskningsresultaten kan man konstatera att arbetsro är en viktig faktor för hela skolans välbefinnande och för att lärarnas arbete ska kännas meningsfullt. Även om arbetsmiljön i skolorna framstod som (…) relativt positiv, har de ständiga mindre störningarna en belastande effekt på lärarnas arbete.” Suvi Lehtomäki, Näkökulmia muuttuvaan työrauhaan (Perspektiv på en föränderlig arbetsmiljö)
De klassrumsmetoder som används beror i hög grad på tillgängliga resurser, lärarens erfarenhet och hur väl läraren känner sina elever. Rektorn Aleksis Stenholm pratar om det här i podcasten Vaikuttavan opettajan vierellä (För lärare som gör skillnad):
När jag tänker tillbaka på mina första år som lärare så gick i stort sett all tid utanför lektionerna åt till att planera uppgifter, samla material och fundera på hur jag bäst skulle nå målen” säger Stenholm. – Och när all den energin har gått åt till det, kan det vara utmanande (…) att ta itu med avbrott i arbetsron.
Välgjorda läromedel skapar struktur och stärker koncentrationen
För bara några decennier sedan innebar läromedel framför allt tryckta böcker där man nästan utan undantag gick framåt i gemensamma lärandesituationer och i samma takt. Precis som hela vårt samhälle är dagens klassrum mer heterogena, vilket innebär att dagens läromedel måste möjliggöra en mer individanpassad progression och mer varierade undervisnings- och lärandesituationer. Samtidigt måste läromedlet vara flexibelt och kunna anpassas efter lärarens och elevernas behov samt svara mot olika lokala tyngdpunkter.
Studien Opettajan arki (Lärarens vardag) som gjorts av Otava Oppimisen visar att tydligt och väl utformat läromedel skapar systematik och återkommande rutiner i undervisningen. Den viktigaste målsättningen i utvecklingen av läromedel är därför att säkerställa att alla elever kan ta till sig de viktigaste kunskaperna och lära sig att tillämpa dem på nästa nivå. Därför lägger de som gör läromedel mycket tid på att se till att uppgifterna och texterna är tillgängliga för alla och att uppgifter är tydliga och lätta att utföra. Alla ska ha rätt att lära sig.
Bra läromedel hjälper också eleven att förstå vad som förväntas av hen. Förutsägbarhet stöder både långsiktigt arbete och interaktion med andra elever utan frustration eller omedelbar vägledning från läraren. När läromedel utformas är ett av arbetsgruppernas viktigaste mål att skapa en helhet som hjälper eleverna att behålla intresset och koncentrationen, så att de orkar arbeta långsiktigt mot sina mål. De lärare som intervjuades i Otavas undersökning berättar att läromedel spelar en central roll i hanteringen av lärmiljön – inte bara som informationsbärare, utan också som en struktur som främjar arbetsro.
Tillsammans med läraren som gör skillnad
En av lärarens viktigaste uppgifter är att möjliggöra lärande. Detta understryker ännu mer vikten av arbetsro, eftersom det utan arbetsro är svårt för läraren att utföra sin pedagogiska uppgift och stödja eleverna på det sätt som behövs.
Frågor om arbetsro kan dock inte lösas enbart genom att granska lärarens verksamhet. De resurser som används för undervisningen och verksamhetens strukturer avgör i slutändan hur undervisningen kan organiseras så att alla kan arbeta i lugn och ro. Även hemmet spelar en viktig roll för barnens förutsättningar att koncentrera sig och lära sig när de kommer till skolan. Ett utvilat, rörligt och välnärt barn (eller ungdom) har lättare att koncentrera sig. Samarbetet mellan vårdnadshavare och skolan är därför avgörande för att man ska kunna upptäcka och tidigt åtgärda utmaningar som rör elevernas beteende och koncentrationsförmåga.
Källor:
Podcast-avsnittet om arbetsro i klassrummet (på finska): Vaikuttavan opettajan vierellä -podcast: Työrauha luokkahuoneessa.
Forskningspublikationen om arbetsro och lärares välbefinnande på jobbet (på finska): Näkökulmia muuttuvaan työrauhaan: Monimenetelmällinen tarkastelu peruskoulukontekstissa (Suvi Lehtomäki, 2024)
Texten är översatt med hjälp av artificiell intelligens och bearbetad av en människa.