Artiklar

För lärare som gör skillnad: Läromedel är en jämlikhetsfråga

Det finländska utbildningssystemet är traditionellt känt för sin jämlikhet. Grundutbildningens mål har varit att erbjuda alla elever lika möjligheter till lärande oavsett bakgrund eller bostadsort. Idealbilden av jämlikhet utmanas dock av att elevens bostadsort och skola avgör hur mycket läromedel de får i skolan.

Kvaliteten och tillgängligheten på läromedel har en direkt inverkan på elevernas möjligheter att utveckla viktiga studiefärdigheter, förstå innehållet i undervisningen och följa sin individuella lärstig. Läromedel spelar därför en viktig roll när det gäller undervisningens kvalitet och utvecklingen av läranderesultat. Samtidigt förmedlar läromedel inte bara kunskap till eleverna utan stöder också lärarna i deras huvuduppgift: att planera och genomföra undervisningen samt utvärdera lärandet.

I Finland är kommunerna ansvariga för att organisera utbildningen, vilket innebär att besluten om inköp av läromedel fattas av kommunerna. Med andra ord kan kommunerna själva bestämma hur mycket pengar som ska läggas på läromedel, eller om det ska läggas några pengar alls. Skolorna har också möjlighet att inom ramen för sin budget välja vilket material som ska köpas in till eleverna och lärarna. Till skillnad från Sverige, där elevernas rätt till läromedel är inskriven i lag, beror inköpen av material till skolorna i Finland alltså i stor utsträckning på hur mycket medel kommunerna avsätter. Det här innebär att en del finländska barn och ungdomar studerar med hjälp av aktuella och adekvata läromedel, medan andra inte gör det.

Läromedelens betydelse för undervisning och lärande

Professionellt läromedel produceras av ett förlag i samarbete med författare som är verksamma som lärare. Läromedel är inte bara en bok utan en helhet av tryckt och digitalt undervisningsmaterial och läromedel. Olika läroböcker och arbetsböcker erbjuder en systematisk och kumulativ progression och möjlighet till övning, medan digitalt material, såsom interaktiva lärmiljöer och videor, kan berika undervisningen och möjliggöra ett mer individuellt lärande. Dessutom spelar stödmaterial för läraren, såsom bedömningsverktyg och pedagogiska anvisningar, en viktig roll i undervisningsplaneringen.

Läromedel är viktiga verktyg i skolans vardag. De underlättar och snabbar upp lärarens arbete, hjälper till att differentiera undervisningen och möjliggör användning av mångsidiga och moderna inlärningsmetoder. De ger eleverna en struktur för lärandet och stöder kunskapsinhämtningen, men deras betydelse sträcker sig också utanför skolans inflytandesfär: brist på egna läromedel märks ofta först i hemmet, där det är svårt att stödja skolans fostrings- och undervisningsarbete om det inte finns läromedel eller om det inte kan tas med hem.

Tillgången på läromedel varierar mellan kommunerna

Tillgången till läromedel varierar kraftigt mellan kommuner i Finland. Detta beror på att det är kommunerna själva som beslutar hur mycket de vill satsa på läromedel. Det innebär att elever i olika områden kan ha mycket olika möjligheter att få tillgång till aktuella läromedel av hög kvalitet.

Kommunernas budgeter för läromedel skiljer sig mycket ifrån varandra. I Helsingfors används till exempel 111 euro per elev och år för läromedel, medan motsvarande siffra i Savukoski är 302 euro. I genomsnitt är budgeten i Finlands kommuner cirka 143 euro per elev eller studerande. Detta innebär att elever i vissa skolor får tillgång till egna läroböcker och digitalt material för olika ämnen, medan material i andra skolor kan återanvändas i flera år eller delas mellan flera elever.

Läromedelsbristens inverkan på lärande

Brist på läromedel påverkar både enskilda elevers lärande, lärarnas arbetsglädje och samarbetet mellan hemmet och skolan. Ur klassrumsperspektivet försvåras många viktiga strukturer som i bästa fall skulle stödja utvecklingen av läranderesultat och arbetsglädje:

  • Att utveckla studiefärdigheter kräver ett systematiskt arbete. Läromedel utformas för att systematiskt stödja olika studietekniker och studiefärdigheter. Läromedel ska stödja målen på lång sikt över flera årskurser.
  • Läromedel utformas alltid utifrån läroplanen. Professionellt producerade läromedel hjälper till att genomföra den gällande läroplanen med respekt för dess värdegrund och pedagogiska utgångspunkter.
  • Lärandesituationerna utvidgas till hemmet och fritiden. Läraren är inte närvarande i alla lärandesituationer. Läromedel ska vara personliga så att vuxna i hemmet kan stödja skolan i undervisningen.

Lösningar för att säkerställa jämlikhet

Strukturella lösningar behövs för att förbättra tillgången till läromedel. Det är viktigt att säkerställa att kommunernas satsningar på läromedel behandlar finländska barn, ungdomar och lärare på ett rättvist sätt. Kommunernas läromedelsbudgeter måste bli mer transparenta så att de kan följas upp och utvärderas på ett mer övergripande sätt. Alla beslutsfattare i kommunerna måste också förstå vilken inverkan budgeten har på vardagen i skolorna och klassrummen. Skolan kan inte utvecklas utanför skolan.

Lärare bör höras vid valet av läromedel så att materialet väljs utifrån pedagogiska grunder, inte enbart av ekonomiska skäl. Läraren förstår bäst vilken typ av material och vilka pedagogiska val som den egna undervisningsgruppen behöver, och denna valfrihet kan eller bör inte överlåtas eller begränsas.

Läromedelets roll och ställning måste erkännas och man måste arbeta för att de besparingar som görs på detta område inte äventyrar elevernas jämlika möjligheter. Rätten till läromedel och definitionen av vad som är professionellt producerat läromedel skulle vara ett steg i rätt riktning.

Källor:

Lagstiftning om tillgång till läromedel, Skollag 2010:800
Utredning om kommunernas satsningar på läromedel, Suomen Kustannusyhdistys. 2024, Kuntien panostus oppimateriaaliin vaihtelee
Podcasten ”Vaikuttavan opettajan vierellä” 2024