Artiklar

Bättre klassanda? Ta i bruk ett empatimaterial för årskurs 1–6!

Empati är en förutsättning för lyckat samarbete och kommunikation mellan människor. I och med att digitaliseringen förändrar vårt sätt att växelverka med varandra blir empatifärdigheter allt viktigare. Lyckligtvis är empati en färdighet som både går att lära sig och lära ut!

Artiklar

Tillsammans bygger vi framtidens gymnasium

Gymnasiets nya läroplan har nu publicerats. Den nya läroplanen träder i kraft i augusti 2021. Affärsområdeschef Eeva Lahdenmäki berättar om hur vi på Otava förbereder oss inför gymnasiets nya läroplan och vilka teman som lärare, rektorer och läromedelsförfattare diskuterat om.

Artiklar

”Det är bra att det finns mycket att välja på i materialet!”

Lärarna Venla Lahtikallio och Mari Grassel uppskattar mångsidigheten hos Insights, Otavas serie i A1-engelska.

Artiklar

Åtta tips på hur du skapar en god gruppanda

I början av ett nytt läsår är det alltid bra med övningar som främjar gruppandan, även om gruppen är bekant sedan tidigare. Det gör att gemenskapen ökar och alla trivs bättre.

Tips för undervisningen

Välkommen till skolan! Tips inför de blivande ettornas besöksdag

Att få bekanta sig med sin kommande skola och klass är viktigt för en blivande etta. När barnet har fått bekanta sig med sin blivande skola känns det tryggt att börja där i augusti. På den här sidan hittar du tips och olika uppgifter som du kan använda under besöksdagen.

Artiklar

Mer tid för de studerande

”Vi höll kursen KE1 så att vi var två lärare som undervisade samma kurs samtidigt. Sammanlagt deltog cirka 60 elever i kursen”, berättar Turpeenoja. Enligt Turpeenoja är kemi ett lämpligt ämne för samundervisningen. ”Arbetssätten i kemin är mångsidiga. Vi använder bland annat animationer och simuleringar samt utför laboratoriearbeten. Genom att vara två lärare på kursen […]

Artiklar

”Det är viktigt att eleven kan arbeta enligt sin egen nivå”

”När det vi går igenom är förankrat i elevens värld har hen genast nytta av det hen lär sig”, säger Henrikki Kattainen, klasslärare och ämneslärare i matematik. I hans klassrum har serien Karlavagnen utmanat vetgiriga elever och motiverat många till att studera matematik.

Tips för undervisningen

Fem tips för undervisningen i kemi och fysik

När vi började planera den nya läromedelsserien för kemi och fysik i högstadiet ville vi beakta både elevens och lärarens behov och önskningar. Resultatet blev serien Titan, ett omfattande material som ger rikligt med valmöjligheter. Här lyfter jag fram de möjligheter jag själv helst använder mig av i min undervisning.

Tips för undervisningen

Biologitips för årskurs 7–9: Undersök snötäcket

Biologiserien Liv för årskurs 7–9 innehåller många tips på hur ni kan vara aktiva under lektionerna! Ta med eleverna ut i friska luften och undersök snötäcket som bildats under vintern. I det här tipset hittar du  instruktioner för hur ni kan undersöka snötäcket.

Tips för undervisningen

Vändagen 14.2

På vändagen, alla hjärtans dag, passar det bra att spela och leka tillsammans eller skriva ett fint meddelande till en vän. På den här sidan har vi sammanställt tips på hur ni kan fira vändagen tillsammans med Otavas serier Karlavagnen, Hjärtat och Scene! Spela med en vän Det är roligt att spela tillsammans! Skriv ut […]

Artiklar

Förnyade Forum 9 Samhällslära uppmuntrar eleverna att påverka

Förnyade Forum 9 Samhällslära uppmuntrar ungdomarna till att aktivt diskutera och påverka. Syftet med läromedlet är att eleverna ska lära sig motivera sina åsikter och ta ställning till olika samhälleliga frågor.

Artiklar

Differentiera undervisningen med hjälp av Scene

I den här artikeln delar Merja Saalasti med sig av sina erfarenheter av att använda flexibla Scene när hon undervisar i engelska. ”Serien Scene, engelska för årskurs 7–9, innehåller autentiska och aktuella texter och ämnesområden och handlar om personer som det är lätt att identifiera sig med. Det här gör Scene till ett motiverande läromedel, vilket […]